Samengestelde gezinnen zijn gezinnen die samengesteld zijn uit diverse ‘oorsprong’ gezinnen. Soms door de dood van een van de ouders, soms door scheiding komen ouders alleen te staan.

Cursus Samengesteld GezinEen cursus verdeeld over drie avonden over het thema: ‘Het samengestelde gezin’
Samengestelde gezinnen zijn gezinnen die samengesteld zijn uit diverse ‘oorsprong’ gezinnen. Soms door de dood van een partner, of door scheiding komen ouders er alleen voor te staan. Wanneer de alleenstaande ouder weer een betrouwbare relatie vindt en daarmee een nieuwe partner relatie aangaat, komen kinderen van beide ouders soms in een samengesteld gezin te wonen. Niet altijd wonen kinderen in het samengestelde gezin. Soms komen ze een weekend, een vakantie of bepaalde dagen per week. In alle gevallen waar kinderen wonen of te maken hebben met hun niet biologische ouders, spreken we van een samengesteld gezin. Ook bij volwassen kinderen die al zelfstandig zijn kan een samengesteld gezin lastig of problematisch zijn. De ingewikkelde loyaliteit structuren kunnen voor grote spanning zorgen. Je bewust zijn van deze structuren en het leren omgaan met de voorrangsregels, kan helpend zijn voor ieder lid van het samengestelde gezin. Om mensen die te maken hebben met samengestelde gezinnen te ondersteunen wil Koinonia drie studieavonden houden over dit thema. Deze studieavonden zijn toegankelijk voor ieder die interesse heeft in dit onderwerp.
De docenten van deze drie avonden zijn Hans Groeneboer, contextueel therapeut, docent en trainer. Hij schreef in 2007 het boekje “Samengesteld” of Erik Winkelhoff. De avonden zullen bestaan uit het geven van informatie, middels een lezing over het thema, het delen van ervaringen en er zal ruimschoots tijd zijn voor het stellen van vragen.