De Open dag Cursus Contextueel Pastoraat heeft als thema: 'Ontdek je persoonlijke levensopdracht'

Thema open dag 2020: Van religie naar relatie

Beste cursisten, vrienden van Koinonia en ge´nteresseerden,

De open dagen van onze 4-jarige Cursus Contextueel Pastoraat komen er weer aan. Een unieke kans om eens in onze 'keuken' te kijken met wat wij zoal doen en hoe wij werken met het contextuele gedachtegoed binnen ons opleidingsinstituut. 18 April houden we een open dag in Dordrecht en op 4 April in Drachten. Beide dagen zijn van 10 tot 16 uur. Toegang is gratis voor iedereen.
Dit jaar luidt het thema: Van religie naar relatie.

Veel kerken lopen leeg, kerkgebouwen krijgen een herbestemming tot bibliotheek, bed and breakfast of kledingzaak. Daarnaast hebben veel ouders moeite om hun kinderen enthousiast te houden voor het geloof, laat staan om ze mee te krijgen naar de kerk op zondag. Intern zijn we elkaar ook aan het bestrijden. De ene kerkdenominatie is tegen homofilie, de andere stroming omarmt hen. Welke plek heeft de kerk nog in de samenleving?

Het christendom staat op een kantelpunt. Vanuit tradities en oude geloofssystemen zijn christenen in 2020 op zoek naar de essenties van het bestaan. We hebben steeds minder behoefte aan een georganiseerde religie waarin van bovenaf gedicteerd wordt hoe er geleefd moet worden. We hebben steeds meer behoefte aan het organiseren van onze eigen geloofswaarden: het bouwen aan vrede en herstel van onrecht, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid.

Vraagt dit van de kerken om een nieuwe start? Een Hervorming? Of een reformatie anno 2020? Dat zijn misschien wat pretentieuze woorden. Deze dag willen we in ieder geval (door middel van lezingen van onze docenten) een suggestie doen. Vanuit het verlangen om mensen te wijzen op het belang en de bedoeling van relaties. Dat vraagt moed, om dogma's wat minder uit te spreken en liefde wat meer te beoefenen. Van religie naar relatie!

Heel hartelijk welkom. Een unieke dag om je broers/zussen, ouders, je bijbelstudiegroep of gewoon je vrienden mee te nemen. Neem je eigen lunch mee. Koffie. thee en versnaperingen zijn te koop.


Plaats:
Drachten: geen doorgang
Dordrecht: Jozua, Sikkelstraat 2, 3319 LJ Dordrecht

Lezingen worden verzorgd door:

Aline de Boer - psycholoog en contextueel therapeut / docent Koinonia
Gerda van Hemert - theoloog en contextueel therapeut / docent Koinonia
Erik van Winkelhoff - huisvader en contextueel therapeut / docent Koinonia