De Cursus Contextuele Pastoraat (voorheen School voor Pastoraat) bestaat sinds 1991. Deze school kan in drie jaar tijd gevolgd worden.

Contextueel Pastoraat

Informatie

Cursusplaatsen Sleeuwijk en Drachten.De Cursus Contextueel Pastoraat (voorheen School voor Pastoraat) bestaat sinds 1991. Deze school kan in vier jaar tijd worden gevolgd. U krijgt elk jaar een certificaat dat toegang geeft tot het volgende jaar. Het is ook mogelijk om, wanneer u een jaar gevolgd heeft, een pauze in te lassen. Met dat certificaat kunt u zich, als u op een later tijdstip weer wilt instromen, opnieuw aanmelden. Elk cursusjaar bestaat uit 10 lesdagen die worden gegeven met een regelmaat van één lesdag per maand op zaterdag. Naast deze lessen wordt er van de cursisten verwacht dat zij een aantal boeken lezen en zullen er huiswerkopdrachten gegeven worden. Aan het einde van elk cursusjaar wordt er, om te kunnen doorstromen naar het volgende jaar, van de cursist verwacht te hebben voldaan aan een aantal criteria.

De doelgroep De Cursus is in eerste instantie bedoeld voor mensen die graag opgeleid willen worden tot pastoraal werker. Daarnaast is de school ook heel geschikt voor mensen die al geruime tijd in de hulpverlening werken en zich willen verdiepen in contextuele hulpverlening. Soms wordt de cursus ook gevolgd door mensen die geïnteresseerd zijn in de pastorale hulpverlening, maar zelf niet in deze sector werkzaam zijn. Deze cursus is ook aan te raden voor mensen die zoeken naar meer persoonlijke groei en ontwikkeling. Met een getuigschrift van het vierde jaar heeft u toegang tot een aantal HBO en post-HBO opleidingen. Wij zijn erg blij met deze erkenning en de samenwerking met deze organisaties.

Het lesprogramma van het eerste jaar bestaat o.a. uit de onderwerpen:
*Introductie contextueel pastorale hulpverlening
*De Bijbel en psychologie
*Inleiding in het contextueel werken
*Emotionele afhankelijkheid
*De kracht en onmacht van families
*Invloed van manipulatie
*Grenzen
*Beroepshouding
*communicatie
*Open studiedag met speciaal thema

Selectie en toelating
Om te kunnen deelnemen aan het eerste jaar is er geen bepaalde vooropleiding vereist. In het eerste jaar wordt in principe iedereen die geïnteresseerd is toegelaten.

Om te kunnen doorstromen naar respectievelijk het tweede, derde of vierde jaar, moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Het missen van elementen in het eerste jaar zal namelijk problemen opleveren bij het volgen van de volgende jaren.

Heeft u interesse in het volgen van de Cursus Contextueel Pastoraat?
De inschrijving voor het eerste jaar gaat op volgorde van binnenkomst. U bent officieel ingeschreven als het inschrijvingsformulier en het inschrijfgeld bij ons binnen zijn. Het is daarom raadzaam de inschrijving niet te lang uit te stellen.

Structuur van de Cursus Contextueel Pastoraat
Elke cursusplaats heeft een schoolleider die verantwoordelijk is voor de plaatselijke cursus. Naast deze schoolleider heeft u een groepsleider met wie u in een kleine groep zult samenwerken. De groepsleider is de persoon bij wie u tijdens de cursusdagen met al uw vragen kunt aankloppen. De administratie wordt centraal geregeld vanuit ons hoofdkantoor in Gorinchem.

Het docententeam
De docenten op onze scholen zijn professioneel op hun lesgebied. Het basisteam bestaat uit drie personen die allen werkzaam zijn in de praktijk van Stichting Koinonia. Naast dit team zijn er een aantal gastdocenten die we uitnodigen omdat ze een goede aanvulling zijn op het basisteam. Zij hebben hun eigen specifieke vaardigheden in de pastorale hulpverlening of in hun vakgebied.

De kosten
Het cursusgeld voor de Cursus Contextueel Pastoraat bedraagt voor zowel het eerste-tweede als derde jaar : €465,- Dit is inclusief €100,- inschrijfgeld per cursusjaar. Het overige cursusgeld dient u uiterlijk twee weken voor de eerste cursusdag over te maken. Indien de inschrijving voor aanvang van de cursus wordt geannuleerd moeten wij u €35,- administratiekosten in rekening brengen. Als de cursus eenmaal is begonnen, is het niet meer mogelijk om cursusgeld terug te ontvangen.
Het cursusgeld voor het vierde jaar bedraagt vanwege de andere opzet €485,-, dit is inclusief €200,- inschrijfgeld en hier gelden dezelfde voorwaarden als bij de overige cursusjaren.
De boeken die u dient te lezen zijn niet bij het cursusgeld inbegrepen.

Algemene praktische informatie
Na de officiële inschrijving krijgt u een bevestiging. De roosters met data en plattegronden ontvangt u rond de zomervakantie. Op de eerste cursusdag wordt alle informatie verstrekt. De boeken kunnen op de eerste lesdag worden aangeschaft bij de boekentafel van 'De Boekerij'. Dit is een werkproject van Stichting Koinonia. De winst uit dit werkproject wordt geïnvesteerd in de ondersteuning van de pastorale praktijk. Maar het is natuurlijk ook mogelijk de boeken te lenen bij een bibliotheek of van een andere cursist.

Bestellen van boeken
Als u uw boeken bij ons bestelt, draagt u daarmee bij aan de ondersteuning van de organisatie. De volledige opbrengst van de verkoop wordt gebruikt ter ondersteuning van de Stichting. Het is voor ons praktisch gezien heel fijn als u uw boeken bestelt via de Webshop die u op deze website kunt vinden onder 'Boeken' of ga naar www.deboekerij-online.nl. De boeken worden dan de eerstvolgende lesdag voor u meegenomen. U kunt ze uiteraard ook laten opsturen.

Stichting Koinonia heeft behoorlijk aan de weg getimmerd. Elk jaar weer nemen ongeveer 350 mensen deel aan de cursus. De professionaliteit, in combinatie met de geestelijke invalshoek, vormen een stevig fundament. De combinatie van de theorie en de ervaring in de praktijk, maakt de lessen levendig.

Mocht u nog vragen hebben: u kunt ons altijd bellen op het hoofdkantoor in Gorinchem. We zullen ons best doen om al uw vragen te beantwoorden. T 0183 63 85 95 of mail ons:

Het vierde jaar

Wat kun je dit jaar verwachten
Wat kun je dit jaar verwachten:
Dit jaar zal er gewerkt worden aan verdieping en verbreding. We hebben voor het vierde jaar docenten kunnen inhuren die ieder hun speciale professionele deskundigheid en achtergrond hebben.
Boeken:
Gedurende dit jaar moeten er 6 boeken (en niet 5) worden gelezen waarbij u, omdat we het belangrijk vinden dat u dit kunt afstemmen op uw eigen doel tot ontwikkeling, zelf mag kiezen welke boeken dat zullen zijn. Richtlijnen hierover krijgt u op de eerste lesdag.
3 boeken zijn verplicht, 2 boeken eigen keuze. 1 boek is een boektentamen.


Scriptie
Daarnaast is dit het jaar waarin u een scriptie gaat maken. U krijgt daar tijdig informatie over en uiteraard de nodige begeleiding.

Lesthema's:
• Vier dimensionaal werken
• Huwelijkspastoraat
• Levensverhaal- familie zitting
• Lichaamsgericht werken
• Non-verbale communicatie
• Veelzijdige partijdigheid
• Parentificatie
• Communicatie in de praktijk
• Een taal erbij
• Dialoog
• Rouw

Doorgroeimogelijkheiden na het vierde jaar!

Als je de Cursus Contextueel Pastoraat bij Koinonia hebt gevolgd, kun je soms doorstromen naar één van de contextuele opleidingen bij het Instituut Contextuele Benadering, onderdeel van de Christelijke Hogeschool Ede. Hieronder de mogelijkheden op een rij:

• Heb je een HBO of WO vooropleiding in de sociale wetenschappen dan kun je sowieso starten met de 2 jarige Post hbo Contextuele Hulpverlening Basis of de Master Contextuele Hulpverlening*.
• Heb je een andere HBO of WO vooropleiding of kun je aantonen dat je op HBO niveau denkt en werkt, en heb je ook de 4-jarige Cursus Contextueel Pastoraat, dan kun je mogelijk instromen in de Post hbo Contextuele Hulpverlening Basis van het ICB. Na je aanmelding zal er een toelatingsgesprek volgen waarin een persoonlijk instroomprogramma wordt opgesteld.

Ben je geïnteresseerd in verder studeren in de contextuele hulpverlening? Kijk eens op www.icbnederland.nl voor meer informatie over onze contextuele opleidingen en cursussen. Of vraag een informatiegesprek aan: info@icbnederland.nl.

* Als je ook aan de andere toelatingscriteria voldoet. Zie onder de betreffende opleiding op www.icbnederland.nl
Bent u geïnteresseerd in verder studeren in de contextuele hulpverlening? Kijk voor meer informatie over contextuele opleidingen en cursussen. of vraag een informatiegesprek aan bij Leren over Leven Opleidingsinstituut Contextuele studies of bij ICB